De opkomst van de Fatbike: waarom deze stoere fiets zo populair is

Fatbikes hebben de laatste jaren enorme populariteit verworven in de fietswereld. Met hun opvallend brede banden en robuuste uitstraling zijn ze speciaal ontworpen om te schitteren op terreinen waar traditionele mountainbikes moeite mee hebben. Bovendien is het dragen van een helm sinds 1 januari 2023 verplicht voor snorscooters en speed pedelecs met een blauw kenteken.

In dit blogartikel nemen we een duik in de wereld van fatbikes en bespreken we alles wat je moet weten voordat je er een aanschaft.

Elektrische Fatbike

Een elektrische fatbike, ook wel bekend als een Fatbike, is uitgerust met een krachtige achterwielmotor die zorgt voor aanzienlijke ondersteuning, waardoor het trappen moeiteloos licht wordt. Naast de elektrische functionaliteit behoudt een Fatbike het stoere uiterlijk en de brede banden die het technisch identiek maken aan een reguliere elektrische fiets.

Kenmerken

Het meest opvallende kenmerk van een fatbike zijn natuurlijk de brede banden. Met een breedte variërend van 3,8 tot 5 inch, bieden deze banden een aanzienlijke luchtinhoud, resulterend in een lage bandenspanning en uitstekende grip en tractie.

Frame en geometrie

Fatbike-frames zijn stevig en duurzaam gebouwd, speciaal ontworpen om de extra belasting van bredere banden en ruige terreinen aan te kunnen. De geometrie van een fatbike kan variëren, maar over het algemeen hebben ze een ontspannen vorm om stabiliteit en controle te waarborgen.

Kinderen mee op avontuur

Sommige Fatbikes, bieden de mogelijkheid om zowel aan de voor- als achterzijde kinderzitjes te bevestigen. Deze verstelbare fiets maakt veilig en comfortabel fietsen met kinderen mogelijk. 

Remmen

Vanwege de extra tractie die fatbike-banden bieden, zijn krachtige remmen essentieel. Schijfremmen, bekend om hun betrouwbare prestaties onder alle omstandigheden, worden vaak gebruikt op fatbikes, inclusief natte en modderige terreinen.

Conclusie

De fatbike onderscheidt zich als een veelzijdige fiets die je in staat stelt om terreinen te verkennen waar andere fietsen moeite mee hebben. Met brede banden, stevige frames en geavanceerde remmen biedt deze fiets een unieke rijervaring voor avontuurlijke fietsliefhebbers. Wil je een fatbike kopen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.